Dzisiejszy wpis bardzo gorąco polecam mojej babci, która uwielbia Ewę Wachowicz i często korzysta z jej przepisów i porad.
Wybrałam przepis dość słodki, ponieważ staram się nie jest słodyczy, bo jak większość dziewczyn/kobiet pragnę schudnąć !
Z tego też względu wybrałam coś na co mam ochotę, a jeśli ja nie zjem może ktoś inny skorzysta ?
Jeśli ktoś z was, to napiszcie czy dobre :P
Składniki
Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).
Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.
Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam i dedykuję :
Wybrałam przepis dość słodki, ponieważ staram się nie jest słodyczy, bo jak większość dziewczyn/kobiet pragnę schudnąć !
Z tego też względu wybrałam coś na co mam ochotę, a jeśli ja nie zjem może ktoś inny skorzysta ?
Jeśli ktoś z was, to napiszcie czy dobre :P
Składniki
- ½ kostki - masła lub margaryny
- ½ szklanki - wody
- ½ szklani - cukru
- 2 szklanki - mąki
- 2 - jajka
- 1 - cukier waniliowy
- 1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
- Do dekoracji
- cukier puder
- Masa budyniowa
- 1 l - mleka
- 2 - budyń śmietankowy
- 1 - budyń waniliowy
- 80 g - cukru
- Masa kokosowa
- 2 - jajka
- ½ szklanki - cukru
- 200 g - wiórek kokosowych
- ½ kostki - masła
- szczypta soli
Opis przygotowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).
Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.
Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam i dedykuję :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wyraź swoje zdanie, nikogo nie obrażając :)
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.