Już miałam dziś nic nie pisać, bo dopiero wróciłam z próby i siadłam przed TV, jedząc paluszki.
I tak sobie pomyślałam: "Ciekawe z czego są zrobione... Bo wyglądają jak drewniane pałeczki..."
Zainspirowały mnie paluszki !!
Słone paluszki – słona przekąska w postaci długich, cienkich paluszków z ciasta drożdżowego, posypanych solą i upieczonych na jasnobrązowy kolor. Są często spożywane do wina i piwa.
Historia
Niemieckie przedsiębiorstwo Lorenz Bahlsen wprowadziło (wówczas pod firmą Bahlsen) słone paluszki na rynek europejski pod marką Salzlettes w 1935 roku. Założyciel firmy Klaus Bahlsen miał przywieźć przepis na nie z jednej ze swoich podróży do USA.Austriackie przedsiębiorstwo United Snacks of Kelly z kolei twierdzi, że przejęte przez nią wcześniej austriackie przedsiębiorstwo piekarskie Bäckerei Zach z Feldbach w Styrii niezależnie stworzyło przepis na słone paluszki w 1949 roku. Właściciel przedsiębiorstwa Joseph Zach miał poszukiwać metody automatyzacji wytwarzania słonych precelków, które były jednym z produktów przedsiębiorstwa. Ponieważ najtrudniejszą procedurą, wymagającą pracy ręcznej, było zaplatanie cienkich wałeczków ciasta w charakterystyczny kształt precelków, zdecydował się produkować je w postaci prostych patyczków, aby ten etap wyeliminować. Powstałe słone paluszki otrzymały nazwę handlową Soletti, która z czasem, po wielkim sukcesie, stała się marką wszystkich produktów przedsiębiorstwa, a dziś jest używana przez United Snacks of Kelly.
Proces produkcyjny
Procedura zautomatyzowanej produkcji słonych paluszków Bahlsen na taśmie produkcyjnej o ruchu ciągłym jest następująca.Surowcami do produkcji paluszków są:
- mąka pszenna
- drożdże piekarnicze
- słód
- sól kuchenna
- tłuszcz roślinny
- woda
- wodorotlenek sodu
Wydajność powyższego systemu może osiągać 1 milion paluszków na godzinę.
Skład i wartości odżywcze
100 g paluszków dostarcza 347 kcal, zawiera 76 g węglowodanów, 9,7 g tłuszczu, 9 g wody, 0,7 mg niacyny, 0,01 mg witaminy B1, 0,04 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy E, 147 mg wapnia, 0,7 mg żelaza, 124 mg potasu, 1,79 g sodu i 130 mg fosforu. Paluszki nie zawierają cholesterolu, magnezu, witamin A, B6 ani C.Pewnie się zastanawiacie jak zrobić swoje własne paluszki. Ale skoro u góry macie składniki, to zawsze można po swojemu coś pokombinować z proporcjami i już !
Oto link to czegoś o czym pewnie nie słyszeliście ! Muffinki ze słonymi paluszkami !
<przepis>
A to moje ulubione !
mogła byś nie wklejać info z wikipedii? tego się nie chce czytać
OdpowiedzUsuńA mógłbyś nie pisać jako anonim?
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś jeszcze by coś napisał to ciężko potem was rozróżnić.
A odnośnie tekstu z wiki, to po prostu stwierdziłam, że skoro mnie on zaciekawił, to jest fajnym pomysłem na wpis. Mnie się spodobał, mimo iż wiem że to nie są moje słowa, ale jak już wspomniałam w poście sama chciałam się dowiedzieć. Mnie akurat chciało się czytać..